Zorgen over de betrouwbaarheid van babymelkpoeder in China raken ook Nederland. Chinezen kopen in Nederlandse winkels pakken Nutrilon en Friso, om die tegen hogere prijzen in China door te verkopen.
Dat meldt NRC Handelsblad dinsdag.
De handel in babymelkpoeder neemt een dermate hoge vlucht dat bijvoorbeeld Drogisterijketen DA bordjes in de winkels heeft opgehangen, waarop staat dat klanten maximaal drie verpakkingen tegelijk mogen kopen. Bij Etos mogen klanten maximaal vier pakken per keer kopen en bij Albert Heijn sinds twee weken maximaal drie.
Nutrilon heeft de productie van babymelkpoeder naar eigen zeggen fors verhoogd. Verkoopdirecteur Niels Bontje stelt tegenover NRC dat pakken melkpoeder waarschijnlijk ook illegaal via groothandels naar China verdwijnen. “Er zijn handelaren actief die denken hier geld aan te kunnen verdienen.”
Babymelkschandalen China
China is de afgelopen jaren regelmatig opgeschrikt door schandalen rond babymelkpoeder, waarbij het doorgaans tekortkomingen bij babymelkpoeder van plaatselijke producenten betrof.
Maar uit steekproeven van Chinese voedingsautoriteiten blijkt dat westerse multinationals op de Chinese markt ook steken laten vallen. Althans, als je afgaat op recente berichten in Chinese en andere media.
Zo namen keuringsautoriteiten in Shanghai in januari 1,87 ton geïmporteerde chocoladecakejes van Ikea in beslag, meldde de Chinese krant Shanghai Daily maandag.
De klacht: er zaten teveel coliformbacteriën in de cakejes. Ikea was dit weekend niet beschikbaar voor commentaar tegenover de Chinese pers.
Ook namen de Chinese autoriteiten onlangs 2,7 ton chocoladerepen van Nestlé in beslag, die te veel sorbitol bevatten, een zoetstof die maagproblemen kan veroorzaken.
De repen waren vanuit Italië geïmporteerd door het bedrijf Shanghai Cotti. Dit is volgens Nestlé geen geautoriseerde dealer, zo reageerde het bedrijf tegenover de Shanghai Daily.
Franse cognac
Chinese autoriteiten in de stad Shenzhen hebben in februari ook ingegrepen bij partijen cognac van drie Franse merken: Rémy Martin, Camus en Frapin, zo stelde de Franse krant Charente Libre afgelopen weekend.
De partijen cognac zouden vervuild zijn met weekmakers die in de chemie voor de fabricage van plastics worden gebruikt. In grotere hoeveelheden kunnen ze bij mannen tot onvruchtbaarheid leiden en leverkanker veroorzaken.
De woordvoerder van Rémy Martin stelde tegenover de Charante Libre dat de export naar China volgens "het normale patroon" verloopt." Volgens Camus was er niets mis met de eigen cognac.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl